Choroba hashimoto – jak z nią żyć?

1 581

Hashimoto to choroba autoimmunologiczna, na którą niestety choruje się do końca życia.  Przyczyna zapalenia tarczycy nie jest obecnie znana. Choroba zaś polega na tym, że organizm chorego “buntuje się” przeciwko sobie. Układ immunologiczny zaczyna zatem atakować własne komórki, a skutki, choć niewidoczne gołym okiem, są opłakane. Oprócz terapii farmakologicznej, mówi się ostatnio sporo na temat diety w chorobie hashimoto. Dowiedz się, jak rozpoznać objawy choroby, jak ją leczyć i co wspólnego z tym wszystkim ma dieta.

Objawy choroby hashimoto

Objawy tego schorzenia łatwo przeoczyć lub pomylić je ze zmęczeniem czy złym nastrojem. Chorzy na hashimoto odczuwają szereg różnych objawów, do których zalicza się:

  • ciągłe uczucie chłodu ciała,
  • osłabienie,
  • zmęczenie,
  • senność,
  • bóle mięśni,
  • spowolnienie ruchowe, a także umysłowe,
  • obniżenie nastroju, a nawet depresja,
  • zaburzenia koncentracji,
  • nerwowość,
  • bezsenność,
  • choroba dwubiegunowa,
  • obrzęk twarzy,
  • suchość skóry,
  • przybieranie na wadze, a nawet otyłość,
  • wypadanie włosów,
  • zaparcia,
  • nadmierna potliwość,
  • obfite miesiączkowanie.

Objawów choroby jest naprawdę dużo i choć nie muszą one występować wszystkie, zwykle występuje ich większość. Lista niedogodności u chorego na hashimoto może przerażać. Jeśli, w twoim odczuciu, któreś z tych objawów dotyczą Ciebie, to niezwłocznie powinnaś wybrać się do lekarza. Badanie krwi wykaże, czy choroba dotyczy również Ciebie. Pamiętaj jednak, że samo TSH nie wystarczy – do diagnostyki powinno się zbadać także FT3, FT4 i TPO, TG i USG tarczycy.

Dieta przy hashimoto

Wielu ludzi twierdzi obecnie, że dietą da się zupełnie wyleczyć. Bezpieczniej jednak nie robić niczego na własną rękę i nie eksperymentować z własnym zdrowiem. Należy cały czas być pod opieką lekarze, który będzie kontrolował leczenie farmakologiczne. Oprócz tego warto postawić na zdrową dietę, przeznaczoną dla ludzi chorych na hashimoto. Poniżej znajdziesz zasady odżywiania przy hashimoto.

  1. Gluten – jest niedozwolony przy chorobie hashimoto, ponieważ jest to substancja wywołująca największą reakcję immunologiczną w celiakii. Efektem są biegunki i złe samopoczucie. Należy zatem unikać pszenicy oraz innych źródeł glutenu – jęczmienia, żyta, pszenżyta, bul guru i owsa.
  2. Laktoza – dieta bez laktozy okazuje się zbawienna dla osób chorych na hashimoto. Laktoza to cukier, który występuje w mleku krowim i produktach mlecznych, również w odmianie koziej, owczej czy bawolej.  Nietolerancja laktozy może być powodem nieskutecznego leczenia hashimoto, a także przyczyną chorób jelit. Warto zrobić odpowiednie badania lub po prostu odstawić laktozę i sprawdzić, jak będziemy się czuli, a także, czy poprawią się nasze wyniki.

Co wolno jeść przy hashimoto?

Oto grupy produktów dozwolonych, a nawet wskazanych w chorobie hashimoto:

  • Białka – te pochodzące z jajek, mięsa, produktów skrobiowych. Te produkty można jeść codziennie. Wybieraj jednak ich ekologiczne wersje, które nie są sztucznie “napompowane” hormonami.
  • Kiszonki – kapusta i ogórki to drogocenne produkty na takiej diecie, można jeść ich dowolną ilość.
    Produkty bogate w błonnik.
  • Warzywa takie jak: kapusta bok choy, brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, kapusta pekińska, chrzan, jarmuż, kalarepa, sałata mizuna, gorczyca, rzodkiewki, brukiew, rzepa
  • Owoce i orzechy: truskawki, siemię lniane, brzoskwinie, jagły, słodkie ziemniaki (bataty), gruszki, szpinak, orzeszki pinni, pędy bambusa

Może ci się spodobać również Więcej od autora

1 komentarz

  1. samosia mówi

    i trzeba z tym zyc jakos

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.